Ik ben opgeleid tot mindfulnesstrainer (Mindfulness Based Cognitive Therapy) bij Seetrue in Amsterdam. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) leert je op een andere manier omgaan met klemzettende gevoelens en gedachten.  Bij mindfulness gaat het om het bewust ervaren van het leven, met alles wat er is.  Uitgangspunt is het loslaten van  het streven naar geluk, betere prestaties et cetera, maar aanvaarden wat er al is.

Bij mindfulness leer je wat vriendelijker voor jezelf te zijn in plaats van kritisch naar jezelf te kijken. Je leert jezelf te accepteren met alle kwetsbaarheden, onzekerheden, goede en sterke eigenschappen. Je gaat aanvaarden dat het goed is zoals je bent. Mindfulness is het bewustzijn wat ontstaat door doelbewust aandacht te geven aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen.

Door mindfulness toe te passen lukt het je uiteindelijk om op een andere manier om te gaan met verdriet of pijn. Mindfulness is niet een nieuwe methode die wordt uitgeprobeerd, maar een oeroude benadering. Tegenwoordig zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gaande naar mindfulness, waaruit blijkt dat mindfulness goed toepasbaar kan zijn bij zowel chronische en lichamelijke pijn, depressies, burn-out en andere problematiek.

Mindfulness kan voor veel verschillende probleemvragen ingezet worden. Hoe tijd te vinden voor jezelf met een druk gezin, zelfacceptatie, mindfulness bij emotie-eten of aankomen door geen tijd te nemen om bewust te eten,  mindfulness voor verlies en rouw et cetera.

Mindfulness is niet zweverig. Ook de meditaties die bij mindfulness gebruikt worden zijn dat absoluut niet. Mindfulnessmeditaties gaan juist erom de realiteit van het leven in te zien. Je hoeft zeker geen yoga of meditatie ervaring te hebben. Ook hoef je niet lenig te zijn of een goede manier van ademhalen te hebben. Het enige wat nodig is voor de voorbereiding is makkelijk zittende kleding.

Mindfulness geef ik in groepsverband met maximaal 12 deelnemers. Het is bij mij  echter ook mogelijk om individueel of in kleine groepjes mindfulness te krijgen. Bij specifieke vragen kan ik een groepje samenstellen rondom hetzelfde vraagstuk.

Voor zowel de groep als individueel zullen net als de werkwijze bij de coaching intakes gehouden worden van te voren. Een traject MBCT is altijd 8 weken.

Samen met mijn partner is er de mogelijkheid om mindfulness in klein groepsverband te starten voor mensen met kanker. Mijn partner is fysiotherapeut met een specialisatie in de oncologie. Samen kunnen we mindfulness in gaan zetten voor mensen die voor een operatie zitten, net geopereerd zijn, angst hebben om kanker terug te krijgen. Tevens is er de mogelijkheid om aan partners van oncologiepatiënten mindfulness te bieden.

If you are not a native Dutch speaker and if it is too difficult or confusing to have mindfulness sessions in Dutch, it is possible to have individual mindfulness sessions in English.